Kvällen i båttältet började mindre bra med ett strömavbrott p.g.a. blåsten. Var hemma lite extra tidigt för att komma någon vart, men planerna grusades. 3,5 timmar utan el och endast pannlampa i kolmörkret på Ingarö gjorde att jag fick planera om lite. Det blev röjning av båttältet och städning av snickarboden istället. Vid 20-tiden kom elen tillbaks och jag fortsatte där jag slutade – med skruvarna i lasken i stävknäet (fören).

Det visade sig att skruven i brons(?) jag först tog bort, inte alls var trasig! (eg. ingen skruv utan en stång som gängats i ändarna) Däremot gick den yttre stoppmuttern sönder när jag skulle slå tillbaks den. Konstruktionen är så att endast den yttersta centimetern på stången är gängad och där sitter en mutter som är slipad rektangulär (för att inte snurra med vid åtdragning) och i sin tur försänkt en bit in i költräet. Det gör att det är ganska tunt gods kvar på muttern vilket gick sönder vid min något omilda behandling. Jag kommer att byta till en A4 sexkantskruv (som jag slipar rektangulär) istället och sedan dra ihop det hela. Dock lite mystiskt hur det har kunnat bli en sådan glipa. (se bild) Kan inte endast förklaras med att eken krympt. Möjligen har skruvförbandet skakat upp med åren dessutom. Blev bara 1 timme effektivt arbete idag..