Nytt år – nya insatser! Enorma mängder snö har kommit sedan slutet på november och december har väl sett ut som december brukar se ut – allt ska ske innan jul! Och då menar jag inte på båten smiley Sen ligger man där som en guldfisk och kippar efter andan. Nåja, idag smög jag igång igen och fick börja med att laga en avsliten (av plogen) elkabel så att det blev belysning i båttältet igen.

Huvuduppgiften idag blev annars att lossa den andra skruven i lasken i stävknäet. Nummer två sett från skarven och akterut. Det visade sig att stoppmuttern också på denna hade en spricka i godset på ena sidan. Vidare gick skruven tvärt av under muttern när jag skulle lossa den på insidan. Planen var ursprungligen att endast byta två av dessa totalt åtta skruvar – de jag trodde var av – nu börjar jag dock inse att det nog är oklokt att låta någon alls sitta kvar. Metallen verkar spröd och stoppmuttrarna alldeles för tunna i godset. Dessutom är gängningen dåligt utförd. På bilden syns längst till vänster den första skruven jag demonterade som är mycket snett gängad. I mitten den andra där sprickan i stoppmuttern syns tydligt och sist den nya sexkantskruven efter att jag slipat skallen ”rektangulär”. Kvällen avslutades med montering av den första av de nya skruvarna för att testa passform och funktion. Passade perfekt. Enda nackdelen med proceduren var tiden det tog att forma skruvskallen i bänkslipmaskinen. (speciellt med tanke på att det troligen blir ytterligare sex som ska göras)