Kom igång sent denna kväll, men väl igång körde jag vidare med uppgiften att ta bort akterspegeln. Det visade sig riktigt svettigt. Efter att jag borrat ur pluggen konstaterade jag att spegeln är spikad i ramen. Järnspikars kanske man kan säga 🙂 Nåja, bara att börja borra av skallarna vilket inte var det lättaste. Fick vara ytterst försiktig för att inte skada omgivande trä i den 50-55 cm breda massiva spegeln av bästa Swietienia Macrophylla! Hade jag stannat upp och funderat en liten stund till, hade jag naturligtvis konstaterat att det endast var spik i delen som fäster mot stävknäet. Andra sidan är fäst i ramen med nit som jag enklare kunnat ta av från insidan. Nåja – det gick bra trots allt, men 2,5 timme för att ta bort en skiva. Illa!
Bara att fortsätta med styrbordssidan nästa gång, samt de två mindre delarna längst upp på spegeln (se bild)

Ofrånkomligt känns det lite nervöst att blocka bort hela akterspegeln med ram och allt, men det måste göras. Jag skulle inte kunna skruva ihop båten med vetskapen om att ramen är i så dåligt tillstånd – bara kex kvar. Att mätta konstruktionen med Epoxi känns inte heller bra. Dessutom kostar ju det också en del jobb. Original-ramen är gjord av krumvuxen ek för att få till den skarpa vinkeln i slaget. Där får jag nog satsa på en bra skarv istället. Ska bli intressant att göra dessa delar. Inte en rät vinkel någonstans så det lär ta sin tid. Dock kommer jag ha originalen att grovmalla ifrån.