Stannade till i Sickla på vägen hem och handlade lite hos Kulturhantverkarna. Köpte lite linoljekitt, svensk kallpressad linolja samt en halvliter zinkmönja. Linoljekittet ska jag ha till mindre fyllningar där det känns onödigt eller mindre lämpligt att spackla med Epoxy. Linoljan, som i Kulturhantverkarnas tappning innehåller lite torkmedel, är för impregnering naturligtvis. Zinkmönjan kommer jag att använda på alla ytor som kommer att monteras mot varandra (ej limmas) t.ex. bordläggning mot spant och bottenstockar. Blymönja är naturligtvis inte ett alternativ längre p.g.a. sin giftighet. Dock vill jag ha någon fungicid i mönjan, däran zinkstoff som är lite ”lagom” giftig. Möjligen kommer jag att använda zinkmönja som primer på alla ytor under durken och botten utvändigt. Vi får se – ytbehandling i båtsammanhang är som bekant omgärdat av en hel del religiösa uppfattningar som alltför sällan är underbyggda av fakta. Inte helt lätt att ta beslut faktiskt.
När jag kom hem så gjorde jag klar alla ytor för oljning. Alltså de ytor som innesluts i och med lagningen av kölplankan. Avslutade med att stryka på ett lager olja och torka bort överskottet. Olja av högsta kvalité, dessutom med lite torkmedel i, behöver inte något lösningsmedel, så balsamterpentinet fick stå kvar på hyllan.