Dags att plugga hålen i stävknäet. Valde polyuretanlim för detta. Lite enklare att jobba med och Epoxi känns som overkill i sammanhanget.
Efter pluggningen bestämde jag mig för att demontera borden närmast samborden. Bord nummer två från kölen räknat. De är i riktigt dåligt skick båda två. Mest på grund av att stödbocken varit monterad genom dessa. Orsaken är stödbocken och skruvarna av järn vars rost gjort mahognyn till kex. Har sedan tidigare köpt material för att göra nya bord. Dessutom blir det en fördel att ha denna öppning i botten på båda sidor om kölen nu när den nya biten ska monteras och samborden skruvas fast. Kommer att passa på att borra för infästningen av kölbanden också. De ska ju borras tajt mot ytterkölen och upp genom kölplankan. Med borden borta blir det lättare att tillverka en s.k. katt som styrning för att få hålen att mynna exakt där man vill.
På babord-sidan var det enklast att få bort bordet. Det slutar i en stumlask 1,5 m från aktern – lagom bit att byta. Bara att slipa bort nitbrickrna och knacka ur bordet. På styrbordssidan var det lite mer jobb. Har sedan tidigare bestämt mig för att kapa borden och snedlaska där det behövs. Anledning? Ja, om man ska följa regelverket gällande förskjutning av stumlaskar beroende på hur nära den är andra stumlaskar får man oftast flytta skarven (lasken) ett gäng spantfack åt ena eller andra hållet för att inte styrkan ska påverkas alltför negativt. Om man däremot snedlaskar (minst 5:1) och limmar med Epoxy kan man betrakta bordplankan som homogen och bytet medför då ingen långskeppsförsvagning. Åtminstone inte så länge Epoxyn håller! Med andra ord kan man spara mer av den gamla bordläggningen. I den här lagningen följer jag Thomas Larsson’s beskrivning i Träbåtsrenovering i varje steg.
Alltså, fram med handöverfräsen och en lämplig notfräs. Därefter spika stödlist så att snedlasken får tillräcklig vinkel och slutligen försiktigt fräsa genom bordets tjocklek UTAN att fräsa upp i spanten. Det gick bra! Var i princip bara färgen kvar på insidan 🙂 Avslutade kvällen med att slipa bort nitbrickorna och knacka bort också detta bord.