Det blev en Metabo lackfräs. Testade lite för att se hur det fungerade på en båtbotten som i huvudsak är konvex och jag är nöjd (lackfräsen är i första hand tänkt för plana ytor). Som alla maskiner är den effektiv och kräver handlag och viss försiktighet för att inte avverka för mycket. När man lärt känna den lite mer tar den dock i princip bara bottenfärgen! Bottenjobbet känns inte längre lika frånstötande! 
Huvuduppgiften för kvällen var dock bottenstockarna. För att kunna avgöra exakt höjd på dessa använde jag laser och skapade på så sätt ett exakt ”plan” att mäta mot. De nytillverkade behöver vara lite högre för att durkarna ska ligga jämnt och vågrätt. I övrigt använder jag originalen som mallar med bara några mindre justeringar. När formen på de nya bottenstockarna var klar mätte jag upp hur bitarna lämpligast skulle tas ur ekplankan och grovsågade dessa.