Blog Image

Renoveringen av Jarry

Varför?

Jag har förvaltat Jarry sedan 1999. De första åren var ganska intensiva och jag lade ner rätt mycket tid på renovering och underhåll. Tyvärr var jag dålig på att dokumentera det jag gjorde vilket jag ångrar idag. Även om renoveringen har gått på sparlåga (om ens det) de sista åren så började jag ändå att skriva ner vad jag gjorde. Med den här bloggen har jag tagit nästa steg och delar med mig av min renoveringslogg och förhoppningsvis kanske det kan inspirera någon annan träbåtskramare i sitt arbete. Jag tycker själv att det är roligt att läsa om andras erfarenheter och resultat.
Mer historia och bilder: här

2011-02-07 Drivlina

Renovering Posted on 2011-02-20 15:58

Mäta, mäta, mäta.. lite segt att inte göra något praktiskt. Men jag vill kunna göra ritningarna färdigt för att kunna beställa skedda, stödbock, beslag till backslaget, klämkoppling, CV-axel etc. Eftersom allt hänger ihop när det gäller drivlinan vill jag ha en exakt ritning för att slippa överraskningar. Det är ju dessutom ganska dyra prylar. Nåja, den här kvällen ägnades åt uppmätning av motorbädden, backslagets fästpunkter och lite annat. Avslutade inne med att för över en del av måtten till ritningen.



2011-02-06 Drivlina

Renovering Posted on 2011-02-20 15:57

Satt mig en stund och förde in mätningarna från fredagen i ritningen över drivlinan. Nu är alla bottenstockar från hylsrörets mynning fram till ruffskottet inritade exakt efter placering. När det gäller kölplankans utformning har jag utgått från linjeritningen (828A) som visade sig stämma mycket väl med det jag mätte upp i Jarry. Diffar endast några mm på ett par ställen.



2011-02-04 Drivlina

Renovering Posted on 2011-02-20 15:56

Kvällens uppgift var att mäta för backslagets placering. Började med att flytta på motorn och rengöra propelleraxeln (för att inte skada stävlagret) och placerade den i en position något längre akterut än vad den tidigare suttit. Anledningen är att axeln har nötningsskador från packboxen och genom att flytta den i axelledd kommer lagring och packbox att hamna i höjd med oskadad metall. Även om jag flyttar axeln akterut så kommer jag att tvingas kapa den p.g.a. backslagets nya placering. Packboxen samt en ny klämkoppling på den kapade axeln måste få plats för att det ska kunna bli som jag tänkt mig, där av den noggranna mätningen. Drog ur propelleraxeln igen och fäste en tråd i centrum av stävlagrets mynning, centrerad genom hylsröret och sedan vidare fram till ruffskottet. Tråden motsvarar nu propelleraxelns centrumlinje och jag använder den som referens för alla mätningar. Fortsätter med att mäta in bottenstockarnas placering, avstånd mellan tråd och kölplanka, packboxens storlek etc. Återstår att mäta motorbäddens exakta storlek och placering samt mäta in fästpunkterna på backslaget. Slutligen måste jag bekräfta att jag får plats med en ny klämkoppling. Därefter kan jag göra färdigt ritningen på de nya beslagen för backslaget.



2011-01-31 Drivlina

Renovering Posted on 2011-02-20 15:56

Fortsatte med ritningarna. Både skedda och axelbock, men jag påbörjade också en ritning på fastsättningsdetaljerna för backslaget. Jag kommer att rita in exakt placering av delar med propelleraxelns centrumlinje som referens. Behöver göra ännu noggrannare mätningar för att fortsätta.



2011-01-29 Drivlina

Renovering Posted on 2011-02-20 15:55

Var ut och mätte och funderade en del runt hur backslaget ska monteras. Parametrarna är:

1) fastsättningen ska tåla det axiala trycket och draget från propellern vilket ska överföras till skrovet via motorbädd och bottenstockar

2) det måste gå att finjustera placeringen så att backslaget linjerar exakt med propelleraxeln (annars blir det onödigt slitage och ev. varmgång i axellagret)

3) Avståndet mellan den utgående axelkopplingen och hylsrörets mynning måste ge plats för både axeltätning och ev. ny klämkoppling (beror på om jag blir tvungen att kapa propelleraxeln, vilket i sin tur beror på hur långt bak jag kan flytta den relativt roderblad och slitna delar på själva axeln)

4) Avståndet mellan ingående axel och motorns svänghjul som kraften tas från, måste ge plats för en CV-axel, monteringsanordningar samt vara inom vinkeltoleransen.

En ide om hur det kan se ut börjar forma sig men det krävs ytterligare mätning och test med propelleraxeln för att slutgiltigt bestämma. Det krångliga med det här är att det måste stämma hela vägen genom drivlinan så att propellern hamnar rätt i förhållande till roderblad och att motorns placering i andra änden blir bra och naturligtvis allt där emellan.



2011-01-26 Stävknä, skedda, stödbock

Renovering Posted on 2011-02-20 15:55

Först avslutade jag jobbet med bultförbandet i stävknäet. Slipade de sista bultskallarna och monterade samtliga för att testa passning i längd. De satt bra. Tätning med Sikaflex och slutgiltig dragning får som sagt ske när temperaturen stabiliserar sig på 10 grader (=i vår). På bilden syns de nya temporärt monterade bultarna från insidan.

Därefter gjorde jag kontrollmätningar av skeddans och stödbockens placering relativt bordläggning, köl och propelleraxel. Ritningen så långt baseras enbart på den befintliga stödbocken och skeddan. Jag har ju lagat kölen vilket kan innebära behov av justering. Centrerade en tråd genom hylsröret och ut mot aktern för att kunna mäta exakt var propelleraxelcentrum hamnar. Framför allt för att verifiera att lagret i stödbocken hamnar exakt rätt. Återstår att kontrollera mot ritningen.



2011-01-23 Skedda, stödbock

Renovering Posted on 2011-02-20 15:54

Fortsatte med ritningen på den nya skeddan och stödbocken. Inte så mycket kvar nu. Börjar bli dags att kontrollmäta direkt på båten så att alla mått relativt propelleraxeln stämmer.



2011-01-17 Stävknä

Renovering Posted on 2011-02-20 15:54

Började med att fixa till båttältet. Innersta pressarna hängde lite här och var så jag spände upp dem med linor och sedan hängde jag upp tunn skyddsplast som ett ”innertak”. Det har droppat från nockreglarna ner på fördäck som inte har mått så bra av det – illa. Nu hoppas jag slippa det problemet ett tag. Fortsatte att slipa kölen och bordläggningen runt stävknäet. Stämde sedan ur för skallen vid det nya resningsbulthålet (se 2011-01-09). Gick vidare med att slipa skallarna rektangulära på ytterligare 4 av resningsbultarna för att avsluta kvällen inomhus med att fortsätta med ritningen på stödbocken. När det gäller lagningen av bultförbandet i stävknäet är följande kvar:
– Fixa de sista två bultskallarna
– Skrapa rent på insidan av stävknäet (lättare att komma åt nu, innan bultarna sitter i vägen)
– Tälja till en ny skärnagel (den gamla ser lite muggig ut)
– Montera samtliga bultar och dra ihop det hela med sikaflex som tätning/lim i skarvarna. Sikaflexen bör ha ca 10 grader vid härdning så det momentet får vänta.

Resultat:



2011-01-15 Skedda, stödbock

Renovering Posted on 2011-02-20 15:45

Var ut en sväng i båttältet men det var ganska kallt och jag var inte riktigt i form så jag valde att mäta upp stödbocken (propelleraxelbocken?) istället. Lite knepigt eftersom det är konstiga vinklar lite här och var. Infästningsplattorna ska ju följa skrovets dubbelkrökta yta och lagret linjera perfekt med propelleraxeln. Fortsatte med ritningen i Corel Designer. Skeddan är nästan färdigritad (lite måttsättning kvar) så jag gick över till att rita upp stödbocken. Hann en bit på vägen – ca 2 timmars jobb kvar + kontrollmätningar direkt på båten innan jag kan släppa iväg den för tillverkning.



2011-01-10 Stävknä

Renovering Posted on 2011-02-20 15:44

Var till Sifverts skruv och handlade:

  • 1st 200 mm M10 delgängad sexkantskruv
  • 2st 160 mm dito
  • 1st 150 mm dito
  • 1st 160 mm M8 dito

+ stoppmuttrar och brickor till ovanstående. Allt i rostfritt A4 och kostade 630 kr efter träbåtskramarrabatt.



Next »